Én dag om året

One Day

Hvordan udvikler kærligheden sig over 20 år? Og hvad kan vi lære af den?

Anne Hathaway har efterhånden udviklet sig til at være en sand stjerne. Hendes cv er gået fra at være dækket af film i den lettere Disney-genre til at indeholde dybe og ofte eksperimenterende roller. Hun er en indtagende type med masser af liv i øjnene, og hun spiller overbevisende.

Jim Sturgess er måske mest kendt for sine roller i ”21” og ”Crossing Over”, og han er en mand på vej frem. Denne rolle i Lone Scherfigs film kan måske hjælpe ham skridtet videre.

Kort om filmen:
Emma og Dexter mødes den aften, de er færdige på universitet. De hygger sig og sover sammen, men der sker ikke noget, og de beslutter sig for at være venner. Det bliver starten på et langt forhold mellem de to.

Siden dette første møde følger vi dem hvert år den samme dato og ser, hvor de er i deres liv. Nogle gange er de sammen, andre gange er de hver for sig. Og mens de udvikler sig i hver deres retning med hver deres drømme, så har de altid en plads til hinanden.

Men mens Dexters liv bevæger sig over i underholdningsbranchen, kniber det med at holde kontrol over livet. Han drikker for meget, tager for mange stoffer, misser at være der, når hans mor er syg og er generelt ikke en god ven. Men han kan måske komme tilbage.

Min uforbeholdne mening:
Konceptet er genialt, og det er noget, der altid trækker godt i os. At møde mennesker og se en udvikling år for år er fascinerende, og denne historie er rigtig godt skruet sammen.

Anne Hathaway er fremragende i denne rolle, og både Emma og Dexter er meget troværdige i deres udvikling. Det hjælper rigtig meget på min generelle opfattelse af filmen, at historien er troværdig. Det er hele årsagen til, at jeg gider kigge med.

Jim Sturgess er stadig på vej. Han spiller en scorekarl, der pludselig finder et rigtigt venskab med en pige, og det gør han ganske godt. Nej, han stjæler ikke skærmen, som Hathaway gør, men han gør det godt.

Hele filmen efterlader os med en rar følelse. Den er udmærket instrueret, og der er ikke overladt meget til tilfældighederne. Det kan jo glæde os som danskere. Og så er afslutningen rigtig sjovt skruet sammen – som om vi får nogle af de ekstra klip, der oprindeligt var skåret fra. Jeg ved godt, det ikke er det, der var meningen, men det er en rar følelse og en god måde at lukke os tilbage ind i deres verden på. God film.

Film:
”One Day”

DVD release:
2012

Instruktør:
Lone Scherfig

Skuespillere:
Anne Hathaway: Emma
Jim Sturgess: Dexter
Jodie Whittaker: Tilly
Rafe Spall: Ian
Joséphine de La Baume: Marie
Patricia Clarkson: Alison
Ken Scott: Steven
Heida Reed: Ingrid
Amanda Fairbanks-Hynes: Tara

 

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>