En uforglemmelig affære

En kongelig affære

Den måske bedste danske film nogensinde har set dagens lys.

Der skal ikke herske nogen som helst tvivl om, at dansk historie aldrig har været min stærkeste side. Tag ikke fejl. Jeg elsker historie. Dansk historie har bare aldrig rigtigt fanget mig, når ikke lige der har været vikinger med.

Men jeg er altid glad for en god historisk fortælling. Og ”En kongelig affære” har fået roser smidt i nakken fra både højre og venstre, så det her var en film, jeg insisterede på at se i biografen.

Kort om filmen:
Den unge engelske Caroline ankommer til Danmark for at gifte sig med den danske kong Christian VII. Men tingene udvikler sig langt fra ideelt. Kongen er – for at sige det mildt – lettere excentrisk, og politikerne har ikke megen tro på hans evner til at regere. Det varer da heller ikke længe, før Caroline dybt fortryder, at hun har giftet sig med ham. Til gengæld nåede hun at blive gravid, så arvefølgen er sikret.

Da Christian tager på en stor Europarejse, bliver politikerne nervøse. Den tossede konge repræsenterer ikke Danmark godt, så han må have en livlæge. I Altona i det nordlige Tyskland finder de Johann Friedrich Struensee, der bliver hyret til at tage sig af kongen, så han ikke opfører sig for skørt. Men Struensee er en såkaldt Oplysningsmand, og han tror på nye idéer, frie tanker og meget mere.

Når Struensee kommer med hjem til hoffet, er det især en torn i øjet på politikerne og på Juliane Marie, kongens farmor, der ikke havde store tanker om sit barnebarn, der som kun 17-årig havde overtaget tronen efter hendes søn, der døde i en alder af 42. Struensee og kongen lægger nemlig store planer om at reformere samfundet. Og samtidig finder den tyske livlæge en bedrøvet dronning, han bliver bedt om at gøre gladere.

Min uforbeholdne mening:
Det her er på alle måder en elegant film. Den er elegant skrevet, selvom historien præsenteres meget ensidigt. Den er elegant filmet med en teknik på meget højt plan. Den er elegant fortalt med en fornem balance og en herligt sammenhængende og forståelig tråd. Den er elegant iscenesat med troværdige scener fra by såvel som fra land. Og så er den elegant spillet med selv en Mads Mikkelsen i topform.

Og især skuespillet slog benene væk under mig. Mads Mikkelsen er på alle måder en middelmådig skuespiller. Han har to ansigtsudtryk, og han mumler. Men som Struensee gør han det egentlig mere end okay. De helt store præstationer får vi dog fra svenske Alicia Vikander som Caroline Mathilde, den unge Mikkel Boe Følsgaard som den halvskøre Christian og fra Trine Dyrholm, der spiller med en ro og en aura, der kun er de største værdige.

Jeg overdriver ikke, når jeg siger, at denne film kunne være Oscar-materiale – både for spillet, instruktionen, filmning og flere andre store kategorier. Det var virkelig en stor oplevelse, og den erstatter måske ”Arven” som sen bedste danske film nogensinde. Det her er ikke en oplevelse, I skal snyde jer selv for.

 

Film:
”En kongelig affære”

DVD release:
2012

Instruktør:
Nikolaj Arcel

Skuespillere:
Mads Mikkelsen: Johann Friedrich Struensee
Mikkel Boe Følsgaard: Christian VII
Alicia Vikander: Caroline Mathilde
David Dencik: Ove Høegh-Guldberg
Trine Dyrholm: Juliane Marie
Thomas W. Gabrielsson: Schack Carl Rantzau
William Jøhnk Nielsen: Frederik VI
Cyron Bjørn Melville: Enevold Brandt
Laura Bro: Louise von Plessen
Bent Mejding: J.H.E. Bernstorff

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>