Et får i ulveklæder

Livet på Wall Street har været mere underholdende, end det er i disse dage, og det udstiller Scorsese på bedste vis i ”The Wolf of Wall Street”.

Livet på Wall Street har været mere underholdende, end det er i disse dage, og det udstiller Scorsese på bedste vis i ”The Wolf of Wall Street”.

Når Leonardo DiCaprio stiller op til skuespil, så går det sjældent stille for sig.  Det betyder også, at han ved hele tre forskellige lejligheder – indtil videre – har været nomineret til en Oscar. Først i en birolle i Lass Hallströms fabelagtige ”What’s Eating Gilbert Grape” fra 1994, derefter for sin hovedrolle i ”The Aviator” fra 2005 og igen i 2007 for sin hovedrolle i ”Blood Diamond” Alle nomineringer har været fortjent.

Nu står han her så igen. Nomineret for bedste hovedrolle i Martin Scorseses ”The Wolf of Wall Street, der i alt har fået fem nomineringer, her i blandt ’Bedste film’ og ’Bedste Instruktør’. Mern også Jonah Hill er nomineret i ’Bedste mandlige birolle’, så på skuespillersiden er der noget at glæde sig til.

Kort om filmen:
I 1987 kommer en ung Jordan Belfort til Wall Street, hvor han skal i lære som børsmægler. Det er en brat opvågnen for ham, og han er til at starte med ikke indstillet på et liv på den absolutte overflade og fyldt med druk, hor og stoffer. Desværre er det den hverdag, han bliver udsat for, og han tager den til sig og overlever det halve år, han er i lære. Men på hans første dag som uddannet børsmægler, går virksomheden ned på den såkaldte Black Monday, og Jordan står uden job.

Hans kone opfordrer ham til at søge et job lidt længere nede ad rangstien på Long Island, og inden længe viser han sig som supersælgeren, der kan sælge ’penny stocks’ i små nystartede eller mellemsunde virksomheder. Hans succes får ham til at starte sin egen virksomhed, og snart presser han på for at komme tilbage på Wall Street med sin nye millionvirksomhed, der måske ikke er helt fin i kanten, og som måske ikke altid bruger helt lovlige metoder, men som altid – ALTID – tjener penge. FBI-agenten Patrick Denham har dog et godt øje til den fremstormende ulv, og han ved, der ikke bliver spillet med åbne kort.

Min uforbeholdne mening:
”The Wolf of Wall Street” er en slags karikatur. Den er et billede på den gængse opfattelse af, hvordan folk på Wall Street behandler penge, andre mennesker, kone, deres familier og omgivelser – og ikke mindst private investorers penge. Den er et symbol på grådighed, ondskab, den ’stygge kapitalisme’ og alt, hvad der er gået galt i Amerika – og store dele af Vesten, for den sags skyld, siden slutningen af George Bush’s præsidentembede.

Og det er synd. Det trykker gevaldigt på troværdigheden, at vi ikke møder et eneste godt menneske eller en eneste børsmægler med moral. Og det er ærgerligt, at vi ikke får lov til selv at danne vores mening.

Når det er sagt, så er det en meget underholdende og særdeles velspillet film. DiCaprios nærmest maniske sælger-hovedrolle er flot spillet men måske en tand i overkanten. Nok ikke for det smertefuldt politisk korrekte Hollywood men for bevarelsen af båndet til virkeligheden. Til gengæld er Jonah Hill fuldkommen enestående i filmen – og endda i så voldsom en grad, at jeg er ved at vriste min mentale oscar ud af hænderne på Michael Fassbender i ”12 Years a Slave” og i stedet give den til Hill. Alt i alt er det en rigtig god og underholdende film, der dog springer over, hvor gærdet er lavest et par gange.

Film:
”The Wolf of Wall Street”

DVD release:
2013

Instruktør:
Martin Scorsese

Skuespillere:
Leonardo DiCaprio: Jordan Belfort
Jonah Hill: Donnie Azoff
Margot Robbie: Naomi Lapaglia
Matthew McConaughey: Mark Hanna
Kyle Chandler: Agent Patrick Denham
Rob Reiner: Max Belfort
Jon Bernthal: Brad
Jon Favreau: Manny Riskin
Jean Dujardin: Jean Jacques Saurel
Joanna Lumley: Tante Emma

 

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>