Norsk krimi, når den er bedst

Headhunterne

Jo Nesbøs bøger er blevet en sand landeplage, men fortsætter de med at lave filmatiseringerne sådan her, så vil også de blive uhyggeligt populære.

Jo Nesbø er blevet én af Skandinaviens mest læste forfattere. Det er ikke så lidt af en bedrift med tanke på den række af svenske kvindelige krimiforfatter, der i dag har indtaget hylderne i de danske boghandlere.

Derfor var filmen ”Headhunterne” også ganske længe ventet – både blandt kritikere og de danske biografgængere, der havde læst bøgerne. Jeg selv har endnu aldrig læst en Nesbø-bog, og jeg ved heller ikke, om jeg når dertil. Men filmen havde fået så meget omtale og var så ventet, at også jeg glædede mig.

Kort om filmen:
Roger lever over evne. Han har en smuk, langbenet hustru og et godt og spændende arbejde som Norges bedste headhunter. Men han bruger for mange penge. Og for at supplere sit overforbrug må han kreere en alternativ indtjening. Det gør han ved at sjæle kunst og sælge værkerne i Sverige. Men det er bare ikke helt nok, når den langbenede lige skal have et par øreringe til små 100.000 kroner.

Pludselig dukker muligheden op. Roger kan se en vej ud af sit tyveri. Han kan se en måde, hvorpå han kan opfylde sin elskedes allerstørste ønske, nemlig at få et barn. Han kan se en vej til økonomisk sikkerhed. Ved åbningen af den langbenedes nye galleri møder han nemlig en mand, der har det ultimative kunstværk liggende i sin lejlighed. Alt han skal gøre er at stjæle det. Men snart er det ikke Roger, der er headhunteren.

Min uforbeholdne mening
Filmen er rigtig velspillet. Jo, jeg vil gerne indrømme, at det i starten var lidt svært for mig at lade mig rive med i spændingen, når sproget var norsk, men det gik meget hurtigt over. Og jeg må indrømme, at jeg for alvor blev revet med.

Spillet er også helt fantastisk. Coster-Waldau er mere end okay som elitesoldaten, der forsøger at vende tingene på hovedet for vores hovedperson. Og Aksel Hennie er fremragende som Roger Brown, der lever næsten udelukkende af sit renommé. Men mest af alt er jeg glad for slutningen. For lige som jeg troede, jeg havde regnet det hele ud, så vendte det hele sig lige om én gang til. Og jeg kan faktisk godt lide at blive overrasket af en filmhandling. Herligt. En rigtig god filmoplevelse har givet mig smag for mere i samme stil, og jeg håber, de filmatiserer flere af Nesbøs bøger.

Film:
”Headhunterne”

DVD release:
2012

Instruktør:
Morten Tyldum

Skuespillere:
Aksel Hennie: Roger Brown
Synnve Macody Lund: Diana Brown
Nikolaj Coster-Waldau: Clas Greve
Julie R. Ølgaard: Lotte
Kyrre Haugen Sydness: Jeremias Lander
Eivind Sander: Ove Kjikerud
Baard Owe: Sindre Aa

 

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>