Spændingens mester i live

Hitchcock

Hopkins leverer en enestående indsats som den måske største instruktør nogensinde.

Nogle kalder det overdrevent navlepilleri, når Hollywood laver film om sig selv. Men er du glad for film, og har du også masser af Hollywood-favoritter på din liste over bedste film, så er det lidt svært ikke at blive begejstret, når de kigger lidt indad.

Det har de gjort med ”Hitchcock”, og de oven i købet belagt stien med den ene stjerneskuespiller efter den anden. Alfred Hitchcock er én af de største instruktører nogensinde, og med denne besætning kan vi kun konkludere, at de har taget emnet seriøst. Derfor skal der heller ikke herske nogen som helst tvivl om, at jeg har glædet mig til denne oplevelse.

Kort om filmen:
Alfred Hitchcock har netop haft stor succes med ”North by Northwest” i de amerikanske biografer, og nu er han desperat på jagt efter sit næste manuskript. Hans samarbejde med hustruen Alma er upåklageligt, men Alfred er lidt nervøs over hendes fascination af vennen Whit, som har tilbudt ham et manuskript.

Da han støder på bogen ”Psycho”, er han med det samme solgt. Han vil lave filmen, men den falder forholdsvis langt fra det, han tidligere har lavet, så han ved, han tager en gevaldig chance. Filmselskabet tøver, og så overtaler han Alma til, at de selv finansierer eventyret. Det går hun med til, selvom de reelt kan miste både hus og hjem.

Men mens Alfred bliver mere og mere opslugt af filmens handling og af filmens kvindelige hovedrolleindehaver, Janet Leigh, så trækker Alma sig længere og længere tilbage i samarbejdet med Whit, og hun forsøger at gøre hans manuskript filmklart til sin mand. Men de trækker i hver sin retning, og alt afhænger nu af filmens succes.

Min uforbeholdne mening:
Der er ikke bare en lillefingernegl at sætte på spillet fra Anthony Hopkins og Helen Mirren. De to briter er fuldstændig eminente i deres roller som Alfred og Alma, og de er fantastisk bakket op af Scarlett Johansson, Jessica Biel og især Toni Collette og James D’Arcy.

Handlingen er meget komprimeret og ligger fra 1959 til 1960, hvor arbejdet med ”Psycho” foregik. Og så er der brugt en slags levende fortællestil, hvor Hitchcock taler direkte til kameraet i starten af filmen og til slut – ligesom han gjorde sine korte tv-shows. Og tanken er god.

Men jeg sidder tilbage med en følelse af ikke at være blevet mæt. Filmen er skamskåret ned til 98 minutter, hvilket udelader for meget materiale til følelsen af, at vi har set en hel film, kan danne sig i mig. Jeg mangler noget. Der er såmænd ikke noget galt i at give os et portræt af en mand ved at fokusere på én specifik arbejdsopgave. Og guderne skal vide, at Anthony Hopkins er troværdig i rollen. Men jeg føler stadig ikke, at jeg har fået et godt billede af, hvem Alfred Hitchcock egentlig var. Og det ærgrer mig lidt.

Men filmen er fabelagtigt spillet, og den har masser af skønhed og en ganske skarp historie. Der er i hvert fald ingen chance for, at vi keder os.

 

Film:
”Hitchcock”

DVD release:
2013

Instruktør:
Sacha Gervasi

Skuespillere:
Anthony Hopkins: Alfred Hitchcock
Helen Mirren: Alma Reville
Scarlett Johansson: Janet Leigh
Danny Huston: Whitfield Cook
Toni Collette: Peggy Robertson
Jessica Biel: Vera Miles
James D’Arcy: Anthony Perkins
Kurtwood Smith: Geoffrey Shurlock
Ralph Macchio: Joseph Stefano

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>